A principi de curs de 1r, durant els primers dies, realitzem una sèrie d’activitats típiques o habituals en les escoles infantils, orientades a adquirir unes rutines diàries amb els nens i nenes del primer cicle d’infantil, edat entre 0 i 3 anys. Aquestes rutines són:

  • Dir el dia de la setmana en el que estem.
  • Veure i dir quin temps fa cada dia.
  • Identificar l’estació de l’any en la que ens trobem.
  • Passar llista dels xiquets/es que estan a classe.
  • Repassar els aniversaris de tots els xiquets i xiquetes.
  • Fer càrrecs i canviar-los cada setmana, com per exemple: repartir el material, tindre cura d’alguna planta, passar les rutines, etc.

La rutina dels dies de la setmana consisteix en què els nens i nenes reconeguen el dia en el que estan, i sàpiguen diferenciar els conceptes d’ahir, hui i demà, i aprendre els dies de la setmana. A més de repassar-los podem cantar cançons que els ajuden a memoritzar-los.Rutinas de la infancia estudiantes FP Safor

En quant a l’oratge, la rutina consisteix en què els nens i nenes miren per la finestra, diguen quin temps fa i ho reflectisquen en el mural indicat per a l’activitat que tindran a l’aula. Ací també poden ajudar-se de cançons infantils per a aprendre el vocabulari relacionat amb aquest tema.

La rutina de les estacions és la que menys es treballa ja que es fa cada tres mesos, però que també es realitza identificant l’estació en el mural indicat a l’aula. Amb els canvis d’estació, els xiquets i xiquetes se n’adonen del pas del temps i dels canvis en el paisatge: cauen les fulles, fa fred/calor, plou , etc.

L’activitat de passar llista té la finalitat de fer que els infants es coneguen entre ells, aprenguen els seus noms, etc. Mitjançant dos murals, un que representa els infants que estan a l’aula, i l’altre que representa una casa, podem fer entendre als infants que alguns companys s’han quedat a casa.

Repassar els aniversaris és una activitat en la qual els xiquets veuen, mitjançant un mural on estan representats tots els aniversaris de cada nen/a i així feliciten al corresponent nen/a, quan es l’aniversari de cadascú cantant-li la cançó afavorint l’adquisició i el desenvolupament del llenguatge.

Cada setmana, canvien els càrrecs i ho fa un nen/a diferent, i així tots passen per fer tots els càrrecs de manera que cada setmana és un xiquet o xiqueta l’encarregat/da de passar llista, veure el temps que fa, etc. Realitzar cada dia aquestes rutines, afavoreix que, a més d’adquirir unes rutines diàries, establisquen uns hàbits, es coneguen, es relacionen entre ells/es i desenvolupen el llenguatge, augmentant el vocabulari, però sobretot que perdin la por de vindre a l’escola i estiguen tranquils i a gust, perquè el fet de repetir-les els dona seguretat i confiança.

Rutinas de la infancia estudiantes FP Safor Rutinas de la infancia estudiantes FP Safor Rutinas de la infancia estudiantes FP Safor