– El Centre –

FP LA SAFOR

UN POC D´HISTÓRIA

El centre d’ensenyament de la Fundació Borràs Estela està situat en el nord oest de la població de Beniarjó, formant part de la façana que dóna al riu, en la parcel·la en la qual se situava l’ermita de Sant Marc. El seu enclavament en el mateix talús condiciona la secció transversal de l’edifici, que en la façana d’accés té una sola planta, mentre que, la façana posterior, a conseqüència del desnivell acusat del terreny, despenja dues altures més, sobre el propi mur de contenció del talús. Aquesta posició a la vora del nucli, realçat sobre el llit, li permeten àmplies vistes sobre el riu, sobre l’horta i sobre les muntanyes que es veuen al fons.

Construït entre 1966 1968, l’edifici estava previst inicialment per a jardí d’infància, en el qual es distingeixen les següents zones: direcció, vuit aules per a trenta nens cadascuna, laboratoris, condícies, jocs coberts, jardí interior, residència de religioses i claustre. Cada zona té el seu tractament específic quant a dimensions, formalització del volum i posició en el conjunt de l’edifici; i es relacionen entre si a través d’un pati central descobert. L’estructura de l’edifici és metàl·lica amb tancaments de maó vist de color os i fusteries metàl·liques; la coberta es resol a manera d’una gran llosa que abasta tota l’extensió de l’edifici.

Aquest edifici docent es va materialitzar a conseqüència de l’última voluntat del senyor Borràs Estela, habitant de Beniarjó, amb l’objectiu que els nens del poble romanguessin atesos mentre les seves mares s’absentaven en l’època de la recol·lecció de la taronja. Ja en el programa del projecte s’incorpora un petit convent de religioses, que són les que portarien la gestió del centre.

L’anàlisi funcional és molt minuciós; amb la finalitat que els nens es moguin en un ambient de gran llibertat, incorporant la bellesa del paisatge a l’edifici, es planteja un conjunt molt diàfan, amb una sèrie d’espais d’estar exterior, coberts i descoberts, distintament orientats i emplaçats a diferents cotes; amb unes aules on s’estudia acuradament la il·luminació i la ventilació; i amb uns espais interiors predominantment envidrats, amb mecanismes de control de l’assolellament i vistes panoràmiques sobre la vall.

El programa inicial de jardí d’infància aviat va demostrar estar molt sobredimensionat per a una localitat de 1400 habitants; al principi acudien nens de totes les edats de la comarca, però l’obertura d’altres centres en altres municipis, els alts costos de manteniment i les complicacions en la gestió van portar a l’abandó de l’edifici a la fi dels anys setanta.

En 1975 l’edifici és recuperat com a centre de formació professional, conservant-se la funció docent per a la qual va ser concebut.

contacta amb nosaltres

fp la safor

dades de contacte

C/ SANT MARC, 10
Beniarjó, València 46722
Email: escola@fpsafor.com
Telèfon: 962 80 01 45

horaris

De Dilluns a Divendres de 8:00 a 15:00.
Dilluns i Dimecres de 16:00 a 18:00.

Vols informació sobre els nostres cicles formatius?